Jak wykorzystać buraki z barszczu?
Dziś mamy dla Was specjalny temat, który z pewnością przyda się każdej pani domu i miłośnikowi kuchni polskiej. Chodzi oczywiście o buraki pozostałe po ugotowaniu barszczu! Jak je kreatywnie spożytkować, aby nic się nie zmarnowało, a przy okazji nasycić się witaminami i smakiem? Oto nasze propozycje!
Buraki po barszczu - pełne zdrowia
Zanim jednak przejdziemy do pomysłów kulinarnych, warto wspomnieć o walorach zdrowotnych buraczkowej przekąski. A jest ich naprawdę sporo! Buraki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, m.in.:
- Witamina C - dzięki niej wzmacniamy odporność i opóźniamy procesy starzenia się
- Kwas foliowy - wspomaga pracę układu krwionośnego i nerwowego
- Magnez - odpowiada za prawidłową przemianę materii i uelastycznia mięśnie
- Żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i przenoszenia tlenu
- Mangan - chroni przed nowotworami i chorobami serca
- Antyoksydanty - m.in. betalaina zwalczająca wolne rodniki
Jak widać, czerwone warzywo kryje w sobie mnóstwo cennych składników. Ale to nie wszystko - buraki wspomagają również proces oczyszczania organizmu z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Wniosek? Warto włączyć je na stałe do swojej diety!
Buraczki po barszczu - co zrobić?
Po tak obiecującej zachęcie, czas na propozycje dań z buraczkową gwiazdą. Oto nasze pomysły na pyszne i zdrowe przystawki, dania główne, a nawet desery!
Burgery z buraczkami
Chcesz zaimponować gościom czymś oryginalnym i pysznym? Upiecz bułeczki z buraczkami! Wystarczy wymieszać startą na tarce o drobnych oczkach część buraczków z mąką, rozczyn piwa lub wody, jajkiem i suszonymi ziołami. Piecz na blasze wTemp. 180 stopni przez ok. 20 minut i już! Podawaj ze szpinakiem, rukolą i kozim serem. Pycha!
Buraczki z cieciorką i świeżą miętą
Prosta i sycąca sałatka idealna na lunch. Wystarczy pokroić buraczki w kostkę, dodać ciecierzycę z puszki, posiekane listki świeżej mięty, odrobinę oliwy i soku z cytryny. Skrop ew. lekko musztardą i ciesz się pożywną przekąską!
Placki z buraczkami
Klastyczny przysmak idealny na drugie śniadanie lub lekką kolację. Startego buraczka wymieszaj z mąką, jajkiem, szczyptą soli i odrobiną mleka. Smaż na patelni opłukane w oleju placuszki i serwuj z gęstą śmietaną lub twarogiem.
Buraczki po kresowemu
Kolejna odsłona popularnych już w całej Polsce farszu - buraki po kresowemu. Startego buraczka wymieszaj z cebulką, boczkiem, bułką tartą i masłem. Dopraw pieprzem, solą i czosnkiem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop sosem pomidorowym i zapiecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
Detoksykująca salatka z buraczkami
Dla tych, którzy chcą zdrowo i lekko. Do średnich buraczków pokrojonych w plastry dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, szczypior, odrobinę oliwy i sok z cytryny. Skrop całość miodem lub syropem klonowym. Prosta, a taka smaczna!
Barszcz... na zimno
A może po prostu spróbujesz barszczu na zimno? Takie danie znakomicie orzeźwi w upalne dni! Zmiksuj buraczki z żurawiną, śmietaną lub kefirem, dodaj szczyptę czosnku i świeżej kolendry. Dopraw solą i cytryną - gotowe!
Słodkie buraczki
Na koniec proponujemy dwa buraczane desery. Pierwszy to gęsty mus wykonany z ugotowanych i zmiksowanych buraczków z dodatkiem cynamonu, miodu lub cukru oraz śmietany. Po zestudzeniu możesz udekorować danie skórką z pomarańczy lub owocami. Drugi deser to wilgotne babeczki z buraczkami, cynamonem i bakaliami - dziecinnie proste i bardzo smaczne!
Bądź eko i nie marnuj resztek!
Jak widać, możliwości wykorzystania pozostałości po barszczu jest naprawdę wiele. Dzięki temu nie tylko nie będziesz marnować cennych warzyw, ale też ubogacisz swoją dietę o mnóstwo witamin, składników odżywczych i korzystnych dla zdrowia właściwości.
Pamiętaj, że gotowanie wcale nie musi oznaczać wysyłania resztek do kosza. Wystarczy odrobina kreatywności, aby z pozornie niepozornych warzyw stworzyć pyszne i zdrowe dania obfitujące w smaki i aromaty. Przekonaj się sama i ciesz tanimi, ale jakże bogatymi buraczkowymi specjałami!